Atac de glaucom sau abdomen acut?

Glaucomul este o afec?iune cronic? oftalmologic? caracterizat? prin cre?terea presiunii intraoculare, diagnosis cialis sc?derea progresiv? a vederii ?i atrofia nervului optic.

Glaucomul apare prin îngreunarea drenajului umorii apoase prin unghiul irido-cornean, ceea ce duce la acumularea de umoare în camera anterioară a ochiului și creșterea presiunii intraoculare. Persoanele care au glaucom cu unghi închis pot dezvolta un atac de glaucom (glaucom acut, criză de glaucom) care se manifestă prin durere în ochi, încețoșarea bruscă a vederii (cu prezența de halouri în jurul surselor de lumină), ochi roșu, midriază fixă (pupilă dilatată care nu se micșorează la lumină), cefalee și simptome digestive de eye-diseases-info.com greață, vărsături, dureri abdominale. Aceastea din urmă pot produce confuzie cu un abdomen acut, în care diagnosticul inițial se bazează mult pe caracterele simptomatologiei digestive. Confuzia diagnostică este destul de frecventă întrucât pacienții pot prezenta manifestări digestive proeminente și manifestări oculare șterse (o durere oculară care pare mai mult o durere de cap, interpretată ca o consecință a bolii digestive), astfel că un diagnostic de colică biliară, gastrită sau enterocolită pare aproape sigur.

Durerea de ochi nu trebuie însă neglijată niciodată în favoarea simptomatologiei digestive deoarece netratat, glaucomul acut poate duce la pierderea definitivă a vederii (cecitate, orbire) în 3-5 zile.

În condițiile prezentării unui pacient cu simptomatologie digestivă care asociază și ochi dureros și eventual roșu, simpla apăsare pe globul ocular prin pleoapă (rugând pacientul să privească în jos) poate decela o consistență și sensibilitate crescută a ochiului, caz în care se impune un consult oftalmologic.

foto: eyesurgeonpc.com

Add comment


Security code
Refresh