Ascovit (acid ascorbic) - prospect

Ascovit (acid ascorbic) - prospect

Formă de prezentare: Flacoane cu 20 comprimate. Blistere a câte 10 comprimate, introduse câte 2 în cutii pliante de carton.

Compoziţie: Acid ascorbic (Vitamina C) 60 mg, 100 mg sau 200 mg.

Proprietăţi: Vitamină hidrosolubilă ce intervine în procesele metabolice, în reacţiile de oxidoreducere, în biogeneza substanţei celulare şi a colagenului, a carnitinei şi a catecolaminelor. Prin proprietăţile reducătoare şi capacitatea sa de a forma chelaţi, vitamina C intervine în metabolismul mineral, având o deosebită importanţă în procesul absorbţiei, circulaţiei şi distribuţiei ionilor metalici la nivel tisular (ex.favorizează absorbţia, distribuţia şi stocarea fierului). Acidul ascorbic joacă un rol important în metabolismul histaminei şi are rol de modulator în biosinteza prostaglandinelor.Vitamina C este implicată în funcţiile imunologice şi antibacteriene ale leucocitelor, prin creşterea mobilităţii lor şi protejarea membranei leucocitare faţă de agenţi antioxidanţi. Vitamina C intervine în metabolismul glucidelor, lipidelor şi proteinelor, favorizează depunerea calciului în oase şi vindecarea fracturilor, creşte rezistenţa capilarelor şi grăbeşte vindecarea plăgilor. Măreşte rezistenţa la infecţii a organismului şi corectează deficitul de acid ascorbic în stări carenţiale specifice. Simptomele carenţei în vitamina C sunt: peteşia, echimozele, sângerarea gingiilor, hiperkeratoza acompaniată de obturarea foliculilor piloşi, manifestări ale sindromului Sjögren (xerostomie, keratoconjunctivită, inflamarea glandelor salivare).

Farmacocinetică: Acidul ascorbic face parte din clasa vitaminelor hidrosolubile. Se absoarbe bine din tubul digestiv la persoane sănătoase. Absorbţia este diminuată la cei cu hipoaciditate sau cu tranzit intestinal accelerat. Absorbţia la nivel intestinal a vitaminei C se realizează împotriva gradientului concentraţiei sale prin intermediul unui sistem de transport specific (transport activ). În cazul administrării unor doze mari de vitamina C, absorbţia intestinală se realizează prin transport pasiv (difuzie). Capacitatea de absorbţie intestinală este de 1200 mg/24 h, la o doză de 3 g/zi. Concentraţia sanguină fiziologică este de 0,7-1 mg/100 ml; legarea de proteinele plasmatice este de 25 %. Nu este depozitată în organism, fiind necesar un aport exogen continuu. Acidul ascorbic se întâlneşte în majoritatea ţesuturilor şi organelor dar mai ales în leucocite, în glandele endocrine şi în hepatocite. S-a demonstrat că vitamina C traversează bariera placentară. Principalii metaboliţi ai vitaminei C se elimină din organismul uman pe cale renală. Prin urină se elimină atât acidul ascorbic nemodificat, cât şi acidul L-dehidroascorbic, acidul 2,3-dioxo-L-gulonic şi acidul oxalic în proporţii variabile. La un aport zilnic fiziologic normal de vitamină C (60-100 mg), principalul metabolit ce se regăseşte în urina adultului sănătos este acidul oxalic (30-50 mg). Prin administrare de doze mari, creşte concentraţia sanguină până la pragul renal (1,4-2 mg %), cantităţile suplimentare eliminându-se prin urină sub formă netransformată.

Indicaţii: Profilaxia şi tratamentul scorbutului şi al altor forme de avitaminoză sau de hipovitaminoză C (maladia Barlow); boli grave, stări febrile prelungite, infecţii, intervenţii chirurgicale, plăgi atone, parodontoză, gingivite, stomatite, osteoporoză, fracturi, hemoragii prin fragilitate capilară, anumite forme de anemie (în asociaţie cu fierul sau acidul folic), methemoglobinemie, surmenaj, efort fizic prelungit, astenie de primăvară, profilaxia răcelii comune şi a gripei. OMS recomandă un aport zilnic de 50-60 mg acid ascorbic la femeile însărcinate sau în timpul alăptării.

Reacţii adverse: Rareori diaree, precipitarea oxalaţilor şi uraţilor în urina acidă.

Contraindicaţii: Litiaza renală (tratament îndelungat cu doze mari); stări de supraîncărcare cu fier - la bolnavii cu hemocromatoză, talasemie, deficit de acid folic sau la cei care primesc frecvent transfuzii de sânge. Acidul ascorbic poate favoriza precipitarea sulfamidelor în urină.

Mod de administrare: Necesarul cotidian de vitamină C a fost estimat de către OMS la 30 mg. În carenţa vitaminică sau în stări cu necesităţi crescute de acid ascorbic, o posologie de 60-200 mg pe zi s-a dovedit a fi suficientă. În tulburări de absorbţie se recomandă 500-1000 mg/zi. Comprimatele se sfarmă sau se lasă să se topească în gură.

Interacţiuni: Doze mari pot diminua excreţia urinară a medicamentelor slab acide (barbiturice, sulfamide, salicilaţi). Poate interfera dozările colorimetrice bazate pe o reacţie redox: dozarea glucozei, a acidului uric şi a creatininei din urină.

Condiţii de păstrare: Se păstrează în ambalajul original, la temperatura ambiantă, ferit de lumină şi umezeală.

Add comment


Security code
Refresh