Antiretroviralele previn infecția HIV

Pe lâng? rolul terapeutic, medicine antiretroviralele HIV pot fi folosite ?i pentru preven?ia infec?iei cu virusul imunodeficien?ei umane.

Mai multe studii recente au confirmat că medicația antiretrovirală scade cu peste 60% riscul transmiterii infecției HIV în cuplurile heterosexuale serodiscordante (în care doar unul dintre parteneri este seropozitiv HIV). Este vorba despre trialul Partners PrEP, care a arătat că administrarea zilnică de tenofovir și tenofovir-emtricitabină reduc riscul transmiterii HIV cu 62% și respectiv 73%, și trialul TDF2, în care combinația tenofovir-emtricitabină a conferit protecție împotriva transmiterii infecției în 63% din cazuri. Beneficiile antiretroviralelor în prevenția HIV fuseseră anticipate de studiile CAPRISA 004 (cu tenofovir gel), HPTN 052 și iPrEX (care a evidențiat beneficiile combinației tenofovir-emtricitabină la bărbații homosexuali).

Aceste studii constituie premisele unei noi etape în controlul pandemiei HIV, prin prevenirea transmiterii heterosexuale a infecției. Întrebarea care rămâne cu privire la prevenția cu antiretrovirale este dacă nu cumva ea maschează achiziția virusului HIV, care poate fi ulterior relevată odată cu întreruperea administrării?

Folosirea prezervativului oferă o protecție de peste 98% împotriva transmiterii HIV.

Referințe:

Add comment


Security code
Refresh