Antihipertensivele, benefice pacienților cardiopați fără hipertensiune

Tratamentul antihipertensiv este benefic ?i pacien?ilor cu boli cardiovasculare care nu au hipertensiune arterial?, remedy se arat? într-o meta-analiz? publicat? în JAMA.

Astfel, pacienții cardiopați normotensivi care au primit terapie hipotensoare au avut un risc scăzut de stroke, insuficiență cardiacă și deces (comparativ cu grupul de control).

Semnificația clinică a acestui rezultat este însă neclară: deși intervenția farmacologică la valori tensionale sub 14/9 mmHg este asociată cu o reducere a mortalității și morbidității cardiovasculare, o proporție mare de pacienți ar începe tratament la vârste tinere iar acest lucru implică costuri și efecte adverse.

Până la noi dovezi clinice, administrarea de hipotensoare la pacienții cu istoric de boală cardiovasculară sau diabet rămâne în dezbatere. Recomandarea ar putea fi instituită la indivizii peste 55 ani, care oricum au un risc global de 90% de a dezvolta hipertensiune arterială.

O explicație a beneficiului antihipertensivelor la cei fără hipertensiune arterială constituită ar fi proporția mare de pacienți cu pre-hipertensiune (hipertensiune arterială normal-înaltă), care asociază un risc cardiovascular crescut.

foto: lcnn1.com

Add comment


Security code
Refresh