Acidul folic și homocisteina în prevenția cardiovasculară

Dup? ce o metaanaliz? a 8 studii clinice randomizate a ar?tat c? suplimentarea cu acid folic reduce homcisteina dar nu influen?eaz? rata de evenimente cardiovascular, case cancer sau mortalitate, there un studiu recent ap?rut în PLoS One ofer? o perspectiv? mai optimist?.

O posibilă explicație pentru absența beneficiului scăderii homocisteinemiei cu acid folic în reducerea frecvenței evenimentelor ischemice ar putea fi terapia cu aspirină sau alte antiplachetare. Hiperhomocisteineinemia este un factor de risc cardiovascular independent (dovedit prin studii genetice) și astfel, scăderea acesteia ar trebui să reprezinte un factor protector cardiovascular. Homocisteina crește agregarea plachetară, iar majoritatea studiilor care au evaluat beneficiile acidului folic au fost făcute pe pacienți cardiopați aflați sub tratament antiagregant, ceea ce ar fi putut masca efectul scăderii homocisteinemiei.

Astfel, după diferențierea studiilor în funcție de cantitatea de aspirină cu care erau tratați pacienții, cercetătorii au constatat că acidul folic are efect protector cardiovascular la cei tratați cu antiagregante în doze mici, efect care însă nu s-a păstrat la bolnavii care au primit doze mari de aspirină.

Homocisteina crește riscul cardiovascular prin afectarea endoteliului vascular, oxidarea LDL și favorizarea aterosclerozei.

Add comment


Security code
Refresh